ВПЛИВ ДІЯЛЬНОСТІ З ОПОДАТКУВАННЯ ФІЗИЧНИХ ТА ЮРИДИЧНИХ ОСІБ НА ВАРІАТИВНІСТЬ ЖАНРОВОЇ ФОРМИ ЗАКОНУ - Охріменко, О.А. (Наукові записки. Серія: Філологічні науки, 2023)
У лінгвістичній літературі неодноразово зазначалося, що словниковий склад мови складається з низки взаємопов’язаних підсистем або підмов, тобто спеціальних і загальних мовленнєвих засобів, які використовуються у певній сфері людської діяльності. Разом ці підмови утворюють загальну лексичну систему мови, яка є цікавою, розмаїтою та ще все ще досліджуваною. Усебічне дослідження словникового складу мови було й залишається однією з найважливіших проблем мовознавства. Нерозривний і постійний зв’язок мови з життям і діяльністю суспільства виявляється в тому, що всі процеси соціального розвитку і науково-технічного прогресу динамічно й багатогранно відображаються в лексиці. Ось чому вона й перебуває в центрі уваги сучасних досліджень. Дослідження з цієї проблематики у німецькій правничій офіційній мові (підмові податкової системи Німеччини) свідчать, що традиційний поділ на мову науки, виробництва та виробничий жаргон або сленг не поширюється на неї. Як зазначає Х. Брінкманн, німецька правнича мова є сумішшю специфічних юридичних елементів (він називає їх також науковими) та розмовних юридичних, які, власне, є не чим іншим, як елементами мови загального вжитку (мови-носія). Це випливає зі специфічної «лексичної» залежності будь-якої правничої мови від мови загальнонаціональної. Адже право, регулюючи майже всі сфери суспільної діяльності, вимушене постійно запозичувати слова із загальномовного лексикону (або й з інших внутрішньомовних термінологічних полів) і термінологізувати їх у свій спосіб. Зі зростанням інформаційного попиту сучасної науки збільшується кількість фахової лексики, яка обслуговує різні сфери соціальної діяльності людини. Завдяки цьому протягом останніх десятиліть дуже активно розглядається термінологія, термінологічні поля, системи. У наші дні ми використовуємо мову як систему, певний мовний код, складений із граматичних, логічних, культурних та інших законів. Юридична мова є його підсистемою, іншими словами, субмовою або субкодом.