ЛЕКСИКО-СЕМАНТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ВІДОБРАЖЕННЯ ВІЙНИ В УКРАЇНІ ЗАСОБАМИ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ (НА МАТЕРІАЛІ НОВИН BBC ТА CNN) - Лелека T.O. (Наукові записки. Серія: Філологічні науки, 2023)
У сучасному суспільстві засоби масової інформації висвітлюють різноманітні події, у тому числі й військові конфлікти. Політики, журналісти й пересічні громадяни часто використовують військову лексику, уживання якої вже не обмежується спеціальною сферою використання, вона ввійшла в повсякденний ужиток. Метою дослідження є аналіз і класифікація військової лексики в контексті англомовних новин, що описують військові події в Україні. У статті проаналізовано лексичні одиниці, які вербалізують події воєнного часу. Об’єктом дослідження стали новинні тексти військової тематики. Проаналізовано групи лексичних одиниць, виявлені методом суцільної вибірки з новин BBC та CNN, а саме рубрики про війну в Україні. Подано короткий огляд лінгвістичних досліджень мови війни. Охарактеризовано вплив позамовних факторів на лексичну структуру мови. Розглянуто приклади найпопулярніших українських неологізмів в англійській мові, які з’явилися протягом 2022–2023 років на тлі військових дій. Виявлено такі тематичні групи: явища українських реалій, назви бойової зброї; опис бойових дій; побут українських біженців; дипломатичний фронт; волонтерство; інформаційний фронт; назви військових; словосполучення, що прославляють Україну. Найбільшу групу становлять слова, що описують реалії українського воєнного часу, а також лексичні одиниці, які називають різні види зброї. Третє місце серед аналізованої лексики посідають слова, пов’язані із життям українських біженців. У ході дослідження з’ясувалося, що в англомовних новинах усе частіше стали з’являтися одиниці для позначення зброї, використання якої в ЗМІ посідає друге місце в проаналізованих текстах. Дослідження доводить зв’язок між мовою та суспільством. Історичні етапи розвитку суспільства відображаються в лексичній системі мови. Мова ЗМІ досить швидко реагує на інновації в лексичній системі мови. Англомовні ЗМІ мають окремий розділ для новин, які відображають війну в Україні та характеризуються високою насиченістю військової лексики, що включає як військові терміни, так і загальновживані слова. Неологізми, які виникли в українській мові, також відображені в мові іноземних засобів масової інформації. Це свідчить про інтерес світової спільноти до проблеми в Україні.