IT ЛЕКСИКА ЯК КОМПОНЕНТ ПРОФЕСІЙНОЇ ЦИФРОВОЇ КОМУНІКАЦІЇ - Suima , I. P.; Novikova , O. V. (Наукові записки. Серія: Філологічні науки, 2026)
У статті досліджується лексика інформаційних технологій як ключовий компонент професійної цифрової комунікації в умовах стрімкої цифровізації суспільства та глобалізації ІТ-сфери. Актуальність дослідження зумовлена зростаючою роллю інформаційних технологій у всіх сферах професійної діяльності, що потребує від фахівців не лише глибоких технічних знань, а й високого рівня мовної, термінологічної та комунікативної компетентності. Особливу увагу приділено обґрунтуванню значення спеціалізованої ІТ-лексики у забезпеченні точності, логічності, зрозумілості та ефективності професійного спілкування між фахівцями галузі в цифровому середовищі, а також у процесі міждисциплінарної та міжкультурної взаємодії. На основі аналізу сучасних лінгвістичних і педагогічних досліджень розглянуто структурні, семантичні та функціональні особливості ІТ-лексики, зокрема термінологічні одиниці, абревіатури, неологізми та складні багатокомпонентні найменування. Визначено місце ІТ-лексики в системі професійного дискурсу та її роль у формуванні фахової ідентичності спеціалістів, професійної культури та стандартів цифрової комунікації. Окрему увагу приділено проблемам засвоєння спеціалізованої лексики в умовах багатомовного та міжкультурного професійного середовища, зокрема труднощам, пов’язаним із швидкими темпами оновлення термінології, домінуванням англійської мови як мови професійного спілкування та відсутністю усталених відповідників у національних мовах. Методологічну основу дослідження становлять загальнонаукові методи аналізу й синтезу, описовий та дискурсивний аналіз, а також елементи порівняльного підходу. У статті наголошується на необхідності системного та цілеспрямованого формування ІТ-лексичної компетентності в закладах вищої освіти та в програмах підвищення кваліфікації фахівців ІТ-галузі з урахуванням потреб сучасного ринку праці. Зроблено висновок, що володіння професійною ІТ-лексикою є невід’ємною складовою цифрової комунікативної компетентності, важливим чинником ефективної професійної діяльності та запорукою успішної інтеграції спеціалістів у глобальний цифровий простір.