КУЛЬТУРНО-СЕМІОТИЧНИЙ ПІДХІД ДО АНАЛІЗУ ПЕРЕКЛАДАЦЬКИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ - БЕЗУГЛА, Лілія; МАЛАЯ, Олеся (Наукові записки. Серія: Філологічні науки, 2022)
У статті обґрунтовується культурно-семіотичний підхід до аналізу перекладацьких трансформацій із урахуванням перекладацьких стратегій і когнітивних операцій, що їх супроводжують, на матеріалі російськомовних поетичних мініатюр та їхніх перекладів Генріха Єйгера. Відповідно рівням семіозису, виокремлено п’ять типів перекладацьких трансформацій: денотативний, семантичний, сигматичний, синтагматичний і прагматичний. В окремому художньому тексті здебільшого наявна взаємодія трансформацій різних рівнів.